Se dau bani de la stat, 275 de lei, în România: noul ajutor social intră direct pe card, care sunt regulile
Vestea bună este că Statul Român va pune la dispoziție o sumă de bani, în contul ajutorului social. Iată tot ce trebuie să știi despre asta și ce se schimbă, față de ceea ce știai.
O anumită categorie de români ar putea să primească bani în plus, iar vestea vine direct de la Ministerul Muncii.
În definitiv, este vorba despre legea 196/2016, care va fi îmbunătățită, astfel încât să fie reglementate veniturile de minimă incluziune. Ce-i drept, această lege trebuia să intre în vigoare încă de acum patru ani, mai exact din 2018, însă termenul a fost ulterior modificat, astfel că acum urmează să fie aplicată începând cu 1 septembrie 2023, cu puțin noroc.
Bani mai mulți, de la Stat: pentru cine
În mod evident, cum alegerile se apropie cu pași mai repezi decât s-ar putea crede, autoritățile își croiesc terenul spre electorat, astfel că fac tot posibilul pentru a mai bifa o categorie de cetățeni: mai exact pe cei defavorizați, din punct de vedere social.
Inițiatorii au declarat că își doresc ca venitul minim de incluziune să poată defini un nivel minim de trai pentru familiile sau persoanele singure care nu se pot descurca, din acest punct de vedere.
Tot aici se stipulează că suma de bani menționată anterior ar urma să rezolve o parte din problemele legate de sărăcie. În definitiv, proiectul se referă la eliminarea sărăciei, mai ales în rândul copiilor care fac parte din familii defavorizate, din punct de vedere financiar.
A fost, de asemenea, manifestată și îngrijorarea referitoare la sistemul educațional. Se știe că, an de an, din ce în ce mai multe familii nu-și mai permit să-și trimită copiii la școală, astfel că, pe zi ce trece, analfabetismul funcțional, în rândul celor tineri, atinge noi recorduri, pe zi ce trece.
Proiectul include majorarea venitului minim de incluziune de la 260 de lei, la 275 de lei, dar se ia în calcul și și o majorare de 300 de lei/ adult la 400 de lei/ adult, în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 de lei/ adult la 700 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei).
Persoanele apte de muncă care beneficiază de ajutor social, vor mai primi timp de șase luni acest ajutor, în cazul în care își găsesc un loc de muncă.